Kluseczki gnocchi

Gnocchi ze szpinakiem i parmezanem

Trydent to rejon ulokowany w północno-wschodniej Italii, w którym mówi się zarówno w języku włoskim jak i niemieckim. To stąd pochodzi pyszne gnocchi chlebowe oraz gnocchi ze szpinakiem i parmezanem. Bardzo często kluseczki te podaje się z dodatkiem serowych i śmietanowych sosów, zwłaszcza gdy jest chłodno, bowiem mogą nie tylko rozgrzać odpowiednio, ale i dodać energii.

Oprócz wyżej wymienionych gnocchi istnieją także odmiany z dodatkiem ziemniaków, mąki gryczanej, sera czy warzywnych puree. W Toskanii danie to znane jest jako strozzapreti a w Trydencie – Górna Adyga to strangolapreti. Ta włoska potrawa może zaskoczyć i sprawić, że będzie gościć w domu naprawdę często.

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków wcześniej ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej, dzięki temu gnocchi nie będą się rozklejać),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 gram świeżego szpinaku,
  • 3 jajka od „szczęśliwych” kur,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Najpierw płuczemy i odsączamy szpinak. Przygotowujemy patelnię, rozgrzewamy oliwę razem z pokrojonymi ząbkami czosnku i solą. Następnie dodajemy szpinak i podsmażamy go chwilę. Później zostawiamy do ostygnięcia i drobno siekamy. Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki przecieramy przez praskę lub też korzystamy z maszynki do mięsa. Do tak przygotowanej masy dodajemy jajka, mąkę a także posiekany szpinak.

Przygotowujemy stolnicę, na której zagniatamy ciasto. Następnie formujemy je w rulony, podobne do tych, z których robi się kopytka. Bierzemy nóż i kroimy z owych rulonów nie za duże, grube romby o długości około 2 centymetrów. Tak przygotowane gnocchi gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż wypłyną. Podajemy je na ciepło posypując wcześniej wszystko obficie parmezanem. Włoskie kluseczki Gnocchi są już gotowe, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *