Toskańska sałatka Panzanella

Panzanella, czyli toskańska sałatka z chlebem, z dojrzałych pomidorów

Panzanella to przepyszna sałatka, którą robi się z czerstwego chleba, dojrzałych i pachnących pomidorów, oliwy z oliwek, octu oraz cebuli. Co ciekawe toskański chleb nie zawiera soli, a sałatka jest rewelacyjnym sposobem na zużycie go, gdy staje się czerstwy. Tradycyjnie jest on delikatnie namaczany a później odciskany, jednakże można go także najpierw upiec w piekarniku.

Bardzo ważne są także pomidory, które powinny być naprawdę słodkie i dojrzałe, ponieważ stanowią wraz z chlebem bazę tej niesamowitej sałatki, która na długo może pozostać w pamięci. Panzanellę najlepiej przygotowywać latem, choć mając w zapasie miękkie i czerwone okazy można ją także zrobić w innej porze roku. Jednakże zawsze warto sałatkę zrobić chwilę przed podaniem, bowiem pomidory szybko puszczają sok i mogą sprawić, że chleb zamiast być chrupiący zrobi się miękki i niezbyt dobry.

Składniki na 4-6 porcji :

  • pół bochenka chleba, może być ciabatta,
  • 6 pieczonych papryk domowej roboty lub ze słoika,
  • 3 duże i dojrzałe pomidory oraz 4 gałązki mniejszych pomidorków koktajlowych – mogą być w różnych odmianach,
  • jedna łyżeczka nasion kopru włoskiego,
  • jedna łyżka kaparów,
  • 15 gram anchois w oliwie,
  • kilka gałązek rozmarynu oraz oregano,
  • pęczek bazylii świeżej,
  • jeden ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • czerwony ocet winny,
  • sól,
  • parmezan.

Przygotowanie:

Kroimy chleb na kawałki o grubości około 2 centymetrów i układamy na blasze. Polewamy go oliwą z oliwek, posypujemy świeżym rozmarynem, oregano, nasionami kopry włoskiego, a także solą. Warto wcześniej zamieszać wszystkie składniki razem z oliwą i wtedy dać na chleb tak by dobrze wchłonął przyprawy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy blachę z grzankami. Pieczemy około 10 minut, do momentu aż się zarumienią.

W czasie pieczenia się grzanek siekamy anchois, kapary, 4 pieczone papryki i większość świeżej bazylii. Wszystko wkładamy do miski i dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz, sól, czerwony ocet winny, oliwę z oliwek oraz pokrojone wcześniej na duże kawałki pomidory.

Gdy grzanki się upieką dodajemy je do miski i porwane na dość duże kawałki dwie pieczone papryki. Mieszamy całość lekko ugniatając pomidory oraz grzanki. Sałatkę Panzanella posypujemy listkami bazylii a także parmezanem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *