Parmigiana - włoski przysmak

Parmigiana di melanzane

Kuchnia włoska przyciąga miłośników sztuki kulinarnej bogactwem smaków i aromatów. Świeże warzywa, oliwa z oliwek, rozpływające się w ustach sery i rozmaite przyprawy to podstawa narodowej kuchni Włochów. Jednym z najpopularniejszych dań, serwowanych zazwyczaj na kolację, jest przepyszna Parmigiana di melanzane, czyli zapiekanka z bakłażanem.

Parmigiana di melanzane – potrzebne składniki

Parmigiana di melanzane podawana jest z dodatkiem pieczywa, jako przystawka na lunch lub kolację. Jej wyśmienity smak zależy przede wszystkim od bakłażana, który powinien być pokrojony w cieniutkie plasterki, które wchłoną aromat sera i dojrzałych soczystych pomidorów. Do sporządzenia parmigiany potrzebne będą:

– 3 nieduże bakłażany ze lśniącą, gładką skórką

– 2 ząbki czosnku

– 1 kg dojrzałych pomidorów

– sól

-garść liści bazylii

– 200 g tartego parmezanu

– oliwa z oliwek

Sposób przygotowania parmigiany:

Aby przygotować włoki przysmak należy najpierw zagotować w czajniku wodę, rozgrzać piekarnik do 180 stopni oraz pokroić bakłażany na cienkie plasterki – ok. 2 mm. Następnie bakłażana posypać szczyptą soli, przełożyć na durszlak i odstawić na 15 minut. W tym czasie pomidory można sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kosteczkę, zaś do rondla wlać 3 łyżki oliwy z oliwek, dosypać uprzednio posiekany czosnek, dodać pomidory, odrobinę soli i dusić ok. 20 minut na małym ogniu. Następnie plastry bakłażana należy opłukać z soli i osuszyć, wykorzystując do tego celu papierowy ręcznik, zaś na średnim ogniu rozgrzać patelnię, na której partiami, z obydwu stron, usmaży się bakłażana. Gotowe plastry odsączyć na ręczniku papierowym. Pomidory, razem z czosnkiem, należy włożyć do blendera i zmiksować do momentu uzyskania sosu o gładkiej konsystencji, a następnie dodać posiekaną bazylię oraz sól i pieprz. Do naczynia żaroodpornego wlać ok. 1/3 zawartości sosu, ułożyć plastry bakłażana, dolać resztę sosu, posypać parmezanem oraz ułożyć kolejną warstwę bakłażana, sosu i sera. Czynność powtarzać do momentu wykorzystania wszystkich plastrów bakłażana. Wierzch potrawy przykryć sosem pomidorowym i posypać parmezanem. Przygotowane danie należy wstawić do piekarnika na 40 minut, a po wyjęciu odstawić na ok. 10 minut. Tak sporządzone danie jest gotowe do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *