Zupa Minestrone

Pyszna zupa Minestrone

Typowym włoskim daniem jest niewątpliwie przepyszna zupa Minestrone, której nie można powiązać z żadnym z regionów, ponieważ podaje się ją niemal wszędzie. Świeże składniki są różne w zależności od tego co w jakim miejscu rośnie i z czego dany zakątek słynie. Niektórzy uwielbiają ją podawać z ryżem, inni zaś z grzankami czy makaronem. Jak widać jest wiele opcji i pomysłów na to, by ta niesamowita włoska zupa codziennie odkrywała swoje nowe twarze.

Przyrządzając ten włoski przysmak można korzystać niemal ze wszystkich warzyw, które akurat posiada się w domu, są jednak także te bazowe, bez których Minestrone nie istnieje. Są to: cukinia, biała fasola, seler oraz oczywiście dojrzałe i pachnące pomidory.

Składniki na zupę:

  • bulion drobiowy lub warzywny na 2 litry wody,
  • jeden korzeń pietruszki,
  • jedna puszka białej fasoli,
  • pół cebuli,
  • 2 marchwie,
  • 3 łodygi selera naciowego
  • jedna cukinia,
  • 4 świeże pomidory lub pomidory z puszki,
  • kawałek pora,
  • trochę zielonego groszku,
  • trochę fasolki szparagowej,
  • jedna upieczona wcześniej czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 150 gram dobrego makaronu ugotowanego osobno,
  • kilka liści szpinaku lub kapusty, które dodaje się na koniec gotowania – opcjonalnie,
  • przyprawy: bazylia, oregano, cząber, słodka oraz ostra papryka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Zalewamy mięso zimną wodą i przez godzinę gotujemy, a następnie dodajemy cebulę, ziele angielski i liście laurowe. Możemy też użyć bulionu warzywnego lub kostki rosołowej. Do bulionu dodajemy białą fasolkę, a następnie kroimy drobno pietruszkę, por, seler i marchewkę, podsmażamy na oliwie około 10 minut i wrzucamy do zupy.

Dorzucamy uprzednio upieczoną (z oliwą lub olejem) i pokrojoną paprykę do bulionu, pokrojoną cebulę i pomidory (gdy marchewka będzie już miękka). 10 minut później dodajemy groszek, fasolkę szparagową, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Zupę Minestrone podajemy z makaronem i delektujemy się tą bombą witamin i wyrazistych nut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *