Włochy to kraj, w którym deser jest obowiązkową częścią posiłku. Italia słynie z przepysznych słodkości, cudownych kaw i cappuccino, które sprawiają, że każdy dzień jest celebracją chwili i radosnym delektowaniem się. Wybierając się do Toskanii nie sposób nie spróbować tiramisu, niezwykle delikatnego przysmaku o kawowym zabarwieniu.
Jeśli chodzi o miejsce pochodzenia to przyjmuje się, że tiramisu pochodzi z Toskanii, chociaż takie miejsca jak Florencja, Siena, Treviso czy Wenecja także uznaje się za jego rodziców. Ten włoski deser ma aż kilkadziesiąt wariantów i cieszy się ogromną popularnością w Polsce.
Nazwa „tirami su” oznacza „przebudź się”. Ten włoski Deser ma bowiem pobudzić do dalszej aktywności, a jednocześnie jego zadaniem jest rozpieścić nasze zmysły. Włosi często jedzą go na drugie śniadanie razem z parującym espresso. To idealny przysmak zwłaszcza latem, choć o każdej porze można go zamówić w większości restauracji. Czasami „tirami su” tłumaczy się także jako „popraw mi nastrój”, jak również „poderwij mnie”. Jego znaczenie zależy od tego kto kogo zaprasza na ów deser.
Składniki na 4 porcje w średniej wielkości pucharkach:
- 250 gram śmietany kremówki – 30% lub 36%,
- 250 gram mascarpone,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- jedna paczka podłużnych biszkoptów,
- kilka kostek gorzkiej czekolady,
- szklanka mocnej kawy, ostudzonej.
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy oddzielone od białka żółtka jajek razem z cukrem i ucieramy je aż powstanie biała, sztywna masa. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy wszystko raz jeszcze przez chwilę. Do drugiej miski wlewamy kremówkę i ubijamy na gęsto, ważne jednak by to nie była sztywna masa. Później szpatułką do jajek mieszamy delikatnie obie masy.
Wyjmujemy pucharki i wkładamy do nich po łyżce tak powstałego kremu. Następnie maczamy biszkopty w kawie i kładziemy na krem. Dajemy kolejna warstwę masy i znów biszkopty i tak przekładamy aż skończą się składniki. Później wszystkie pucharki wkładamy na godzinę (lub więcej) do lodówki i podajemy Tiramisu ze startą wcześniej na drobno czekoladą, którą posypujemy ten pyszny deser. Smacznego!