Tradycyjne risotto alla milanese

Tradycyjne risotto alla milanese z dodatkiem szafranu i parmezanu

Niesamowite pyszności czekają na turystów także w Lombardii, która należy do najbogatszych regionów Italii. Jej stolicą jest Mediolan, z którego pochodzi tradycyjne risotto z dodatkiem szafranu i parmezanu. To jedno z wielu dań na bazie ryżu, których warto spróbować będąc w tej części kraju. W Mediolanie można odnaleźć również fabryk słynnych serów takich jak gorgonzola, bez paese, mascarpone czy taleggio.

Lombardia jest znana nie tylko z dań na bezie ryżu, lecz również potraw mięsnych (przede wszystkim z cielęciny) i deserów. Jednakże to właśnie risotta są tutaj najbardziej popularne i właśnie ich warto spróbować będąc w tym miejscu, a zwłaszcza słynnej odmiany pochodzącej z Mediolanu.

Bardzo ważne jest, by robiąc Risotto w domu korzystać z krótko lub też średnioziarnistego ryżu takiego jak Padano, Roma, Carnaroli czy Arborio. To bowiem sprawi, że danie będzie miało kremową konsystencję, co jest istotne, jeśli chcemy stworzyć idealne risotto.

Składniki:

  • jedna cebula,
  • jedna filiżanka ryżu na przykład Padano,
  • jedna łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • 3/4 filiżanki bulionu,
  • 1/3 filiżanka wina, najlepiej białego wytrawnego,
  • utarty wcześniej parmezan,
  • szafran do smaku (najlepiej świeży).

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy delikatnie szklimy pokrojoną wcześniej cebulę. Ważne by miała złoty kolor i nie zaczęła się robić brązowa. Następnie wsypujemy delikatnie ryż i smażymy do momentu gdy ziarenka zaczną się robić przeźroczyste. Kolejnym krokiem jest wlanie wytrawnego białego wina i odczekanie aż ono wyparuje z patelni.

Następnie powoli i co chwilę dolewamy do patelni bulionu, który powinien być gorący. Dopiero gdy jedna porcja wchłonie dolewamy kolejną, aż ryż stanie się al dente, czyli lekko miękki. Na sam koniec smażenia, a właściwie gotowania dodajemy do potrawy szafran i mieszamy. Risotto podajemy ze startym parmezanem a także takimi dodatkami jak gramolata czy duszona gicza cielęca czyli ossobuco. Można to danie podawać też z grillowanymi warzywami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *