Category Archives: Przepisy

Włoskie dania przygotowuje się zazwyczaj prosto i szybko. Każdy region kraju ma swoje własne tradycyjne przysmaki, które bardzo często są wysoko cenione na całym świecie.

Parmigiana - włoski przysmak

Parmigiana di melanzane

Kuchnia włoska przyciąga miłośników sztuki kulinarnej bogactwem smaków i aromatów. Świeże warzywa, oliwa z oliwek, rozpływające się w ustach sery i rozmaite przyprawy to podstawa narodowej kuchni Włochów. Jednym z najpopularniejszych dań, serwowanych zazwyczaj na kolację, jest przepyszna Parmigiana di melanzane, czyli zapiekanka z bakłażanem. Parmigiana di melanzane – potrzebne składniki Parmigiana di melanzane podawana…

Read more
Włoski deser panna cotta

,,Gotowana śmietanka” panna cotta

Przepyszna, rozpływająca się w ustach, panna cotta to tradycyjny włoski przysmak, którego nazwa oznacza „gotowaną śmietankę”. Popularny deser wywodzi się z północnej części kraju, a wśród regionów jego pochodzenia wymieniane są Emilia-Romania, Piemont oraz Toskania. Galaretowata konsystencja, słodki smak śmietanki oraz świeże owoce sprawiają, iż serwowana w ramach deseru panna cotta, zadowoli nawet najbardziej wymagające…

Read more
Toskańska sałatka Panzanella

Panzanella, czyli toskańska sałatka z chlebem, z dojrzałych pomidorów

Panzanella to przepyszna sałatka, którą robi się z czerstwego chleba, dojrzałych i pachnących pomidorów, oliwy z oliwek, octu oraz cebuli. Co ciekawe toskański chleb nie zawiera soli, a sałatka jest rewelacyjnym sposobem na zużycie go, gdy staje się czerstwy. Tradycyjnie jest on delikatnie namaczany a później odciskany, jednakże można go także najpierw upiec w piekarniku.…

Read more
Zuppa di cozze

Małże w sosie z białego wina

Niezwykłym daniem, którego warto spróbować będąc w romantycznej Wenecji Euganejskiej są oczywiście małże w sosie z białego wina, czyli zuppa di cozze. Danie to jest popisową potrawą w całym regionie, podobnie jak antipasto ai Frutti di Mare, czyli półmisek pełen owoców morza z sokiem z cytryny i oliwą. Wracając jednak do małż to najpopularniejsze we…

Read more
Kluseczki gnocchi

Gnocchi ze szpinakiem i parmezanem

Trydent to rejon ulokowany w północno-wschodniej Italii, w którym mówi się zarówno w języku włoskim jak i niemieckim. To stąd pochodzi pyszne gnocchi chlebowe oraz gnocchi ze szpinakiem i parmezanem. Bardzo często kluseczki te podaje się z dodatkiem serowych i śmietanowych sosów, zwłaszcza gdy jest chłodno, bowiem mogą nie tylko rozgrzać odpowiednio, ale i dodać…

Read more
Tradycyjne risotto alla milanese

Tradycyjne risotto alla milanese z dodatkiem szafranu i parmezanu

Niesamowite pyszności czekają na turystów także w Lombardii, która należy do najbogatszych regionów Italii. Jej stolicą jest Mediolan, z którego pochodzi tradycyjne risotto z dodatkiem szafranu i parmezanu. To jedno z wielu dań na bazie ryżu, których warto spróbować będąc w tej części kraju. W Mediolanie można odnaleźć również fabryk słynnych serów takich jak gorgonzola,…

Read more
Tiramisu prosto z Toskanii

Tiramisu prosto z Toskanii

Włochy to kraj, w którym deser jest obowiązkową częścią posiłku. Italia słynie z przepysznych słodkości, cudownych kaw i cappuccino, które sprawiają, że każdy dzień jest celebracją chwili i radosnym delektowaniem się. Wybierając się do Toskanii nie sposób nie spróbować tiramisu, niezwykle delikatnego przysmaku o kawowym zabarwieniu. Jeśli chodzi o miejsce pochodzenia to przyjmuje się, że…

Read more
Zupa Minestrone

Pyszna zupa Minestrone

Typowym włoskim daniem jest niewątpliwie przepyszna zupa Minestrone, której nie można powiązać z żadnym z regionów, ponieważ podaje się ją niemal wszędzie. Świeże składniki są różne w zależności od tego co w jakim miejscu rośnie i z czego dany zakątek słynie. Niektórzy uwielbiają ją podawać z ryżem, inni zaś z grzankami czy makaronem. Jak widać…

Read more
Pierożki Culurgiones

Pierożki culurgiones nadziewane pancettą i podgrzybkami

Niezwykłym smakiem włoskich dań można cieszyć się we własnym domu. Wystarczy kupić świeże składniki i przyprawy, włączyć dobrą muzykę i delektować się robieniem domowych pierożków, które zachwycą łatwością wykonania, smakiem oraz powrotem choć na moment do słonecznej Italii. Pierożki Culurgiones nadziewane pancettą i podgrzybkami to jeden z najwspanialszych, tradycyjnych włoskich przysmaków, który warto również spróbować…

Read more