Włoska restauracja w Rzymie

Regiony pełne smaków

Włochy to kraj, który słynie z niezwykle pysznej kuchni i smakołyków charakterystycznych dla poszczególnych regionów. Wakacje można więc zaplanować zarówno pod względem idealnego miejsca na odpoczynek, zwiedzanie czy widoki, jak i dopasowując je do ulubionych przysmaków, by móc poznać ten kraj od strony podniebienia. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji, jakie regiony odwiedzić, by wrócić z podróży z zadowolonymi kubkami smakowymi.

Gdzie dobrze zjeść – Neapol, Bolonia czy Emilia-Romania?

Rozpocząć zwiedzanie należy oczywiście od Neapolu. Dlaczego? Bo tutaj czeka jedno z najsłynniejszych włoskich dań, znanych niemal na całym świecie, czyli pizza. Choć w wielu miejscach na ziemi podawana jest w przeróżnych wersjach, to tutaj dane nam będzie skosztować tylko tej podstawowej, czyli margherity. Składa się ona z ciasta, pomidorów, prawdziwego sera mozzarella oraz kilku przypraw, jednakże jej smak jest niezapomniany.

W Bolonii natomiast dane nam będzie zasmakować włoskiego spaghetti bolognese, czyli długiego makaronu z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. To tylko jedna z propozycji podawania makaronu, bowiem to właśnie Włosi słyną z tego, że uwielbiają to danie w różnych wersjach – ze szpinakiem, owocami morza, serami, grzybami czy pesto. Sposobów na podawanie tej potrawy jest naprawdę wiele.

Pizzeria we Włoszech

Przepyszne tortellini zaś, czyli nieduże pierożki nadziewane serem na bazie parmezanu czy mięsem, jest domeną regionu Emilia-Romania. Tutaj także trzeba koniecznie zakosztować światowej klasy przysmaku, czyli wspomnianego wyżej sera parmezan. Region ten słynie również z szynki parmeńskiej, dziczyzny, ryb oraz owoców morza.

Pyszności czekające w Trydencie, Lombardii oraz górzystym Piemoncie

Wspaniałe dania czekają na smakoszy także w Trydencie. To przede wszystkim pyszne gnocchi czy sałatka carpaccio (surowa wołowina, oliwa, oliwki, rucola oraz parmezan). W Lombardii natomiast warto spróbować kotleta po mediolańsku, jagnięciny w winie i sosie pomidorowym oraz risotta alla milanese. Równie ciekawym miejscem pod względem kulinarnym jest Piemont. Tu na odwiedzających czekają trufle oraz faszerowane bażanty.

Jak widać propozycji zakątków do odwiedzenia jest naprawdę wiele, a Włochy idealnie nadają się na wyjazdy w celu zadowolenia swoich kubków smakowych. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, zwłaszcza jeśli uwielbia dania pełne świeżych przypraw, makarony oraz prawdziwe sery. Nie sposób też zapomnieć o domowym winie oraz niezwykłym klimacie w poszczególnych regionach tego kraju.

Zapisz

Zapisz