Owoce morza we Włoszech

Owoce Morza

Owoce morza to we Włoszech, jak i w wielu innych krajach przysmak nie tylko bardzo znany, ale i wykorzystywany w licznych daniach i zakąskach. Po włosku zwane frutti di mare przez setki lat były niezwykle lubianą podstawą codziennej diety. Jednakże z czasem zaczęły być coraz droższe i uważane za ekskluzywny towar. Co ciekawe owoce morza uważane są także za afrodyzjaki, co sprawia, że z radością wykorzystuje się je podczas randek czy kolacji z ukochaną osobą.

Owoce morza są szczególnie popularne w krajach basenu Morza Śródziemnego, choć nie tylko. Jako ważny składnik podczas tworzenia pysznych dań uważane są również w Indiach, Australii, Kambodży, Tajlandii, Laosie czy morskich regionach Japonii i Chin. We Włoszech jednak zrobiły prawdziwą furorę. Podaje się je z wszelkimi makaronami tworząc takie potrawy jak spaghetti con frutti di mare, czy w daniach z ośmiornic. Popularne są również tutaj makarony barwione atramentem z kałamarnic czy też mątwy zwanej sepią, czyli na przykład spaghetti al nero di sepia.

Popularne włoskie dania z owocami morza

Będąc we Włoszech warto spróbować także takich specjałów jak makaron linguine z małżami, zupę di cozze czy tagiatelle z sosem z pesto z suszonych pomidorów z krewetkami, białym winem oraz orzeszkami pinii. Pyszne zapewne okaże się także crostini al tonno z owocami morza i warzywami czy crostini z mięsem kraba. Przysmakiem na pewno będzie również słynne risotto z małżami. Włosi przygotowują swoje dania ze świeżych i dobrych składników, więc cokolwiek się wybierze w dobrej restauracji – na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę.

Owoce morza są istotne w kuchni włoskiej, ponieważ połączone są z nią tradycją i dostępnością do odpowiednich składników. Dzięki temu można delektować się ich smakiem w różnych formach, także z makaronami czy risotto. Każdy miłośnik frutti di mare znajdzie tu coś dla siebie, a także odkryje nowe możliwości połączeń i przygotowania poszczególnych skorupiaków.