Włoski deser panna cotta

,,Gotowana śmietanka” panna cotta

Przepyszna, rozpływająca się w ustach, panna cotta to tradycyjny włoski przysmak, którego nazwa oznacza „gotowaną śmietankę”. Popularny deser wywodzi się z północnej części kraju, a wśród regionów jego pochodzenia wymieniane są Emilia-Romania, Piemont oraz Toskania. Galaretowata konsystencja, słodki smak śmietanki oraz świeże owoce sprawiają, iż serwowana w ramach deseru panna cotta, zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Powstanie panna cotty owiane jest tajemnicą, a jedna z licznych legend głosi, iż pochodzący z Piemontu kucharz przez nieuwagę pozostawił rondelek ze śmietanką i cukrem na ogniu, a gdy powrócił do kuchni zauważył, że śmietanka zgęstniała i nabrała niezwykle delikatnego pysznego smaku. Przelał ją więc na talerz, dodał mus ze świeżych malin i zaniósł swojej żonie. Przygotowując danie kolejnym razem, postanowił wzbogacić je o żelatynę oraz wanilię. Prawdziwa historia deseru nie jest do końca znana, nie ulega jednak wątpliwości, iż panna cotta to jedna z najpopularniejszych włoskich przekąsek.

Aby przygotować deser panna cotta potrzebne będą:

  • płynna śmietanka 30% (250 ml)
  • tłuste mleko 3,2% (250 ml)
  • 50g cukru
  • laska wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny oraz 2 łyżki zimnej wody
  • 50 g malin
  • 4 listki mięty

Sposób przygotowania:

Maliny zalać wodą, a następnie dodać cukier oraz miętę i blendować do momentu uzyskania musu. Gotowy mus należy przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć wszystkie ziarenka, a śmietanę podgrzać w garnuszku razem z mlekiem. Następnie dodać cukier i ziarna wanilii, a całość podgrzać aż do chwili, gdy cukier się rozpuści. Żelatynę rozrobić w zimnej wodzie i odstawić na 5 minut.

Podgrzewaną śmietankę należy doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i mieszać tak, by żelatyna się rozpuściła. Powstałą masę przelać do niewielkich naczynek i pozostawić na stole do wystudzenia.

Gdy deser ostygnie włożyć go na min. 5 h do lodówki, a po stężeniu umieścić na chwilę naczynka w gorącej wodzie, a następnie wyjąć panna cotty i przełożyć na talerzyki. Przysmak polać przygotowanym uprzednio musem z malin. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *