Typowym włoskim daniem jest niewątpliwie przepyszna zupa Minestrone, której nie można powiązać z żadnym z regionów, ponieważ podaje się ją niemal wszędzie. Świeże składniki są różne w zależności od tego co w jakim miejscu rośnie i z czego dany zakątek słynie. Niektórzy uwielbiają ją podawać z ryżem, inni zaś z grzankami czy makaronem. Jak widać jest wiele opcji i pomysłów na to, by ta niesamowita włoska zupa codziennie odkrywała swoje nowe twarze.
Przyrządzając ten włoski przysmak można korzystać niemal ze wszystkich warzyw, które akurat posiada się w domu, są jednak także te bazowe, bez których Minestrone nie istnieje. Są to: cukinia, biała fasola, seler oraz oczywiście dojrzałe i pachnące pomidory.
Składniki na zupę:
- bulion drobiowy lub warzywny na 2 litry wody,
- jeden korzeń pietruszki,
- jedna puszka białej fasoli,
- pół cebuli,
- 2 marchwie,
- 3 łodygi selera naciowego
- jedna cukinia,
- 4 świeże pomidory lub pomidory z puszki,
- kawałek pora,
- trochę zielonego groszku,
- trochę fasolki szparagowej,
- jedna upieczona wcześniej czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 150 gram dobrego makaronu ugotowanego osobno,
- kilka liści szpinaku lub kapusty, które dodaje się na koniec gotowania – opcjonalnie,
- przyprawy: bazylia, oregano, cząber, słodka oraz ostra papryka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Zalewamy mięso zimną wodą i przez godzinę gotujemy, a następnie dodajemy cebulę, ziele angielski i liście laurowe. Możemy też użyć bulionu warzywnego lub kostki rosołowej. Do bulionu dodajemy białą fasolkę, a następnie kroimy drobno pietruszkę, por, seler i marchewkę, podsmażamy na oliwie około 10 minut i wrzucamy do zupy.
Dorzucamy uprzednio upieczoną (z oliwą lub olejem) i pokrojoną paprykę do bulionu, pokrojoną cebulę i pomidory (gdy marchewka będzie już miękka). 10 minut później dodajemy groszek, fasolkę szparagową, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Zupę Minestrone podajemy z makaronem i delektujemy się tą bombą witamin i wyrazistych nut. Smacznego!