Zuppa di cozze

Małże w sosie z białego wina

Niezwykłym daniem, którego warto spróbować będąc w romantycznej Wenecji Euganejskiej są oczywiście małże w sosie z białego wina, czyli zuppa di cozze. Danie to jest popisową potrawą w całym regionie, podobnie jak antipasto ai Frutti di Mare, czyli półmisek pełen owoców morza z sokiem z cytryny i oliwą.

Wracając jednak do małż to najpopularniejsze we Włoszech są Omułki a także Vongole – małże Wenus. Łowi się je w dużych ilościach na Adriatyku, a robiąc to popisowe danie w domu można także dodać szafran lub chilli, by potrawa była ostrzejsza. Można również wykorzystać tylko wybrany rodzaj małży, choć w przepisie poniżej będą podane dwa.

Składniki:

  • pół kilograma małży Wenus,
  • pół kilograma omułków,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
  • 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
  • szklanka dobrego białego wina.

Przygotowanie:

Na parę godzin przed rozpoczęciem przygotowania zuppa di cozze, zalać drobno posiekany czosnek oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. To ważne, by zrobić to wcześniej tak by oliwa mogła nasiąknąć odpowiednim aromatem. Zdrowe i świeże małże oczyszczamy dokładnie. Następnie przygotowujemy rondel lub większą patelnię i rozgrzewamy oliwę z czosnkiem. Wrzucamy oczyszczone małże i smażymy około dwóch minut. Dodajemy szklankę dobrego białego wina, pietruszkę i wszystko przykrywamy pokrywką. Całość dusimy na małym ogniu do momentu otworzenia się małż. Jeżeli któreś się nie otworzą znaczy to, że są martwe i niestety nadają się tylko do wyrzucenia.

Małże zalewamy litrem bulionu rybnego lub litrem wody. Czekamy aż się zagotują i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Warto wcześniej przygotować sobie grzanki tak by przed nalaniem zupy umieścić je na talerzach. Zuppa di cozze jest już gotowa, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *