Niezwykłym daniem, którego warto spróbować będąc w romantycznej Wenecji Euganejskiej są oczywiście małże w sosie z białego wina, czyli zuppa di cozze. Danie to jest popisową potrawą w całym regionie, podobnie jak antipasto ai Frutti di Mare, czyli półmisek pełen owoców morza z sokiem z cytryny i oliwą.
Wracając jednak do małż to najpopularniejsze we Włoszech są Omułki a także Vongole – małże Wenus. Łowi się je w dużych ilościach na Adriatyku, a robiąc to popisowe danie w domu można także dodać szafran lub chilli, by potrawa była ostrzejsza. Można również wykorzystać tylko wybrany rodzaj małży, choć w przepisie poniżej będą podane dwa.
Składniki:
- pół kilograma małży Wenus,
- pół kilograma omułków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
- 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
- szklanka dobrego białego wina.
Przygotowanie:
Na parę godzin przed rozpoczęciem przygotowania zuppa di cozze, zalać drobno posiekany czosnek oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. To ważne, by zrobić to wcześniej tak by oliwa mogła nasiąknąć odpowiednim aromatem. Zdrowe i świeże małże oczyszczamy dokładnie. Następnie przygotowujemy rondel lub większą patelnię i rozgrzewamy oliwę z czosnkiem. Wrzucamy oczyszczone małże i smażymy około dwóch minut. Dodajemy szklankę dobrego białego wina, pietruszkę i wszystko przykrywamy pokrywką. Całość dusimy na małym ogniu do momentu otworzenia się małż. Jeżeli któreś się nie otworzą znaczy to, że są martwe i niestety nadają się tylko do wyrzucenia.
Małże zalewamy litrem bulionu rybnego lub litrem wody. Czekamy aż się zagotują i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Warto wcześniej przygotować sobie grzanki tak by przed nalaniem zupy umieścić je na talerzach. Zuppa di cozze jest już gotowa, smacznego!