Obok makaronu bolognese to właśnie spaghetti carbonara jest jednym z najpopularniejszych przepisów kuchni włoskiej. Co ważne, by przygotować to danie według tradycyjnej włoskiej receptury trzeba mieć tylko pięć składników.
Włoska prostota kluczem do dobrego smaku
Włosi są mistrzami w przygotowywaniu wyśmienitych potraw z minimalnej ilości składników. Włoskie dania są zawsze pyszne, aromatyczne i urozmaicone, ale wykonywane są zazwyczaj przy minimalnym wysiłku kucharzy. Doskonałym przykładem potrawy aromatycznej i wyśmienitej, którą można przygotować nie tylko szybko, ale także z użyciem minimalnej liczby składników jest spaghetti carbonara.
Składniki – zgodnie z tradycyjnym przepisem
Podstawowym składnikiem tego dania jest makaron. Włosi najczęściej wykorzystują w tym celu spaghetti, ale można także użyć innego makaronu, jak: papardelle, tagliatelle lub bavette. Wszystkie te makarony bowiem świetnie komponują się z kremowym sosem. Kolejnym ważnym składnikiem jest mięso. Włosi używają pancetty – dojrzewającego boczku lub guanciale. Guanciale to aromatyczne i świetnie przyprawione podgardle wieprzowe, oczywiście suszone. Trzeci składnik, bez którego nie można wykonać carbonary to ser. Włosi używają sera Pecorino Romano lub parmezanu. To właśnie ser w połączeniu z jajkami, czyli ostatnim, niezbędnym składnikiem carbonary daje jajeczno-parmezanowy sos. Często zdarza się, iż Polacy wykonują carbonarę na bazie sosu śmietanowego. Nie jest to już jednak przepis tradycyjny. Piątym składnikiem jest czosnek. Włosi dodają go odrobinę lub całkowicie z niego rezygnują. Jest to kwestia indywidualnych upodobań smakowych.
Składniki i przygotowanie carbonary – przepis na 2 porcje
By przygotować carbonarę dla dwóch osób należy mieć poniższe składniki:
- 200 g spaghetti,
- 2 żółtka,
- 100 g wspomnianego wcześniej mięsa,
- 40 g parmezanu,
- ząbek czosnku – opcjonalnie,
- pieprz do doprawienia według smaku.
Na początku należy pokroić mięso w kostkę, a czosnek rozgnieść na desce. Kolejnym krokiem jest ugotowanie makaronu al dente. W misce należy potem rozmieszać ser z żółtkami. Pokrojony boczek należy wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać czosnek i smażyć około 4 minut. Z gotowania makaronu odjąć pół szklanki wody, by móc ją potem wlać na patelnię. Odcedzony makaron należy wrzucić na patelnię, by nabrał on smaku boczku. Następnie zdjąć patelnię z ognia i wlać do niej wody z gotowania makaronu, która została wcześniej przygotowana w szklance. Po zdjęciu patelni z ognia należy dodać masę jajeczno-serową i dokładnie mieszać, by sos nabrał gładkiej i kremowej konsystencji. Na koniec należy doprawić pieprzem oraz posypać parmezanem. Carbonara według tradycyjnego przepisu to bardzo proste danie, które mimo tego zachwyca smakiem i aromatem.