Category Archives: Przepisy

Włoskie dania przygotowuje się zazwyczaj prosto i szybko. Każdy region kraju ma swoje własne tradycyjne przysmaki, które bardzo często są wysoko cenione na całym świecie.

Spaghetti carbonara – klasyka, która zawsze smakuje nieziemsko

Obok makaronu bolognese to właśnie spaghetti carbonara jest jednym z najpopularniejszych przepisów kuchni włoskiej. Co ważne, by przygotować to danie według tradycyjnej włoskiej receptury trzeba mieć tylko pięć składników. Włoska prostota kluczem do dobrego smaku Włosi są mistrzami w przygotowywaniu wyśmienitych potraw z minimalnej ilości składników. Włoskie dania są zawsze pyszne, aromatyczne i urozmaicone, ale…

Read more

Przepis na Arancini

W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszy się arancini, czyli tradycyjne danie kuchni sycylijskiej. Są to małe zapiekane kulki ryżowe, które można spożywać nie tylko jako pierwsze danie, ale również jako przekąskę. Nie da się ukryć, że na Sycylii można je znaleźć w wielu smażalniach. Czym jest arancini? Arancini mogą mieć różny kształt i rozmiar…

Read more
Parmigiana - włoski przysmak

Parmigiana di melanzane

Kuchnia włoska przyciąga miłośników sztuki kulinarnej bogactwem smaków i aromatów. Świeże warzywa, oliwa z oliwek, rozpływające się w ustach sery i rozmaite przyprawy to podstawa narodowej kuchni Włochów. Jednym z najpopularniejszych dań, serwowanych zazwyczaj na kolację, jest przepyszna Parmigiana di melanzane, czyli zapiekanka z bakłażanem. Parmigiana di melanzane – potrzebne składniki Parmigiana di melanzane podawana…

Read more
Włoski deser panna cotta

,,Gotowana śmietanka” panna cotta

Przepyszna, rozpływająca się w ustach, panna cotta to tradycyjny włoski przysmak, którego nazwa oznacza „gotowaną śmietankę”. Popularny deser wywodzi się z północnej części kraju, a wśród regionów jego pochodzenia wymieniane są Emilia-Romania, Piemont oraz Toskania. Galaretowata konsystencja, słodki smak śmietanki oraz świeże owoce sprawiają, iż serwowana w ramach deseru panna cotta, zadowoli nawet najbardziej wymagające…

Read more
Toskańska sałatka Panzanella

Panzanella, czyli toskańska sałatka z chlebem, z dojrzałych pomidorów

Panzanella to przepyszna sałatka, którą robi się z czerstwego chleba, dojrzałych i pachnących pomidorów, oliwy z oliwek, octu oraz cebuli. Co ciekawe toskański chleb nie zawiera soli, a sałatka jest rewelacyjnym sposobem na zużycie go, gdy staje się czerstwy. Tradycyjnie jest on delikatnie namaczany a później odciskany, jednakże można go także najpierw upiec w piekarniku.…

Read more
Zuppa di cozze

Małże w sosie z białego wina

Niezwykłym daniem, którego warto spróbować będąc w romantycznej Wenecji Euganejskiej są oczywiście małże w sosie z białego wina, czyli zuppa di cozze. Danie to jest popisową potrawą w całym regionie, podobnie jak antipasto ai Frutti di Mare, czyli półmisek pełen owoców morza z sokiem z cytryny i oliwą. Wracając jednak do małż to najpopularniejsze we…

Read more
Kluseczki gnocchi

Gnocchi ze szpinakiem i parmezanem

Trydent to rejon ulokowany w północno-wschodniej Italii, w którym mówi się zarówno w języku włoskim jak i niemieckim. To stąd pochodzi pyszne gnocchi chlebowe oraz gnocchi ze szpinakiem i parmezanem. Bardzo często kluseczki te podaje się z dodatkiem serowych i śmietanowych sosów, zwłaszcza gdy jest chłodno, bowiem mogą nie tylko rozgrzać odpowiednio, ale i dodać…

Read more
Tradycyjne risotto alla milanese

Tradycyjne risotto alla milanese z dodatkiem szafranu i parmezanu

Niesamowite pyszności czekają na turystów także w Lombardii, która należy do najbogatszych regionów Italii. Jej stolicą jest Mediolan, z którego pochodzi tradycyjne risotto z dodatkiem szafranu i parmezanu. To jedno z wielu dań na bazie ryżu, których warto spróbować będąc w tej części kraju. W Mediolanie można odnaleźć również fabryk słynnych serów takich jak gorgonzola,…

Read more
Tiramisu prosto z Toskanii

Tiramisu prosto z Toskanii

Włochy to kraj, w którym deser jest obowiązkową częścią posiłku. Italia słynie z przepysznych słodkości, cudownych kaw i cappuccino, które sprawiają, że każdy dzień jest celebracją chwili i radosnym delektowaniem się. Wybierając się do Toskanii nie sposób nie spróbować tiramisu, niezwykle delikatnego przysmaku o kawowym zabarwieniu. Jeśli chodzi o miejsce pochodzenia to przyjmuje się, że…

Read more
Zupa Minestrone

Pyszna zupa Minestrone

Typowym włoskim daniem jest niewątpliwie przepyszna zupa Minestrone, której nie można powiązać z żadnym z regionów, ponieważ podaje się ją niemal wszędzie. Świeże składniki są różne w zależności od tego co w jakim miejscu rośnie i z czego dany zakątek słynie. Niektórzy uwielbiają ją podawać z ryżem, inni zaś z grzankami czy makaronem. Jak widać…

Read more